A cikk utoljára módosult: 22.02.2018.

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság

Tájékoztatója cukorbetegeknek

          Cukorbetegek figyelem! Megváltozik a HbA1c eredményközlés!

2011. április 1-től a HbA1c eredményközlés a laborleleten a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően Magyarországon is megváltozik. Ennek kapcsán nem csupán a számszerű értékek különböznek majd a korábbitól, hanem a mértékegység is más lesz.

A bevezetés után a korábban %-ban kapott eredmény mellett a nemzetközi ajánlásnak megfelelően a mért értékek mmol/mol egységben is meg lesznek adva.

A változás után egy vérmintából valamennyi laboratórium ugyanazt az értéket méri, amely megkönnyíti az eredmények laboratóriumok közötti összehasonlítását, ezáltal a terápia beállítását, amennyiben lakóhelye, orvosa, vagy a vizsgálatot végző laboratórium változik.

A változtatás bevezetése után egy évig még a korábbi, %-os egységben is megjelennek az eredmények a leleten.

Amit a HbA1c-ről tudni kell

HbA1c egy hosszútávú-vércukorszint jelző paraméter. Segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét átlagos vércukorszint értéke. A HbA1c a hemoglobin egy alegysége, amely képes glükózt megkötni. Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. A kötés kezdetben instabil, de néhány óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordíthatóvá válik, azaz a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Az átmeneti magas vércukorértékek így a HbA1c-értékkel alig mutathatók ki, ellenben a múltbéli átlagos glükóz érték jól látszik. A cukorbetegség kezelése során fontos a HbA1c-érték normál tartományban tartása, hiszen csak így lehetséges hosszútávon a cukorbetegség által okozott szövődmények lehetőség szerinti elkerülése vagy csökkentése.

 Mi a változás oka?

 Eddig a laboratóriumok a különböző gyártóktól vásárolt tesztekkel eltérő HbA1c eredményeket mértek egy-egy beteg vérmintájából, így a különböző teszteket használó laborok leleteinek összehasonlítása sok nehézséget okozott. Ezt elkerülendő, az eredmények összehangolására törekvő nemzetközi szervezet (International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) elérte, hogy a laborok olyan teszteket használjanak, amelyeknek eredményei egymással összehasonlíthatóak. Ez azonban együtt jár azzal, hogy a mértékegység, így a normáltartomány és ennek eredményeként a kezelési célérték is megváltozik. A változtatástól a szakemberek azt várják, hogy a betegek követése egyszerűbb lesz, nem okoz gondot, hogy mely ország, mely laboratóriumában mérték a HbA1c-t.

 Mi az összefüggés a régi és az új HbA1c értékek között?

 Útmutató az új mmol/mol-ban megadott értékekhez:

 

Jelenlegi HbA1c %-ban

Új HbA1c mmol/mol-ban

4.0

20

5.0

31

6.0

42

6.5

48

7.0

53

7.5

59

8.0

64

9.0

75

10.0

86

 

Mik a kezelési célértékek és normál értékek az új mértékegységben?

 A jelen kezelési célértékek %-os mértékegységben megadva 6.5% és 7.5% között vannak (a betegtől függően), amely megfelel 48 mmol/mol és 59 mmol/mol közötti értéknek az új mértékegységben. Az egészséges normál tartomány 4.0% és 6.0% között van, amely 20 mmol/mol és 42 mmol/mol közötti értéknek felel meg.

 Mikortól használjuk az új mértékegységet?

 Az új mértékegységben kifejezett HbA1c eredmények nyilvánvalóan nagyon különbözőek a jelenleg használatostól. Így ezeket 2011. április 1-től, ezen ajánlás alapján mmol/mol mértékegységben és az ebből visszaszámolt régi %-os értékben is megadják.

Ez a kettős eredményközlés azért szükséges, hogy mindenkinek legyen ideje megismerni az új mértékegység kapcsolatát a régi százalékos értékkel, és azzal, hogy ezek hogyan mutatják a szövődmények kockázatát.

2013. április 1-től a laborok az eredményeket az ajánlásnak megfelelően már csak mmol/mol-ban tervezik kiadni.

  

Kiadásért felelős:

Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, Magyar Diabetes Társaság

A Tájékoztató szerzői:

Dr. Bekő Gabriella és Dr. Nagy Erzsébet

Szponzor: Az útmutató az MLDT és az MDT támogatásával készült.

Kiadás ideje: 2010. május 04.

Frissítés: 2011. december 31.

Érvényesség: 2012. december 31.

(Amennyiben időközben új bizonyítékok jelennek meg a szakirodalomban, az útmutató frissítését a kiadók biztosítják).