Biotin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 30.05.2018.

Ha Ön multivitamint szed, az nagy valószínűséggel tartalmaz biotint, más néven B7 vitamint. Az EU által javasolt biotin bevitele napi 50 μg, és a már említett vitamin-készítmények általában ezt a biztonságos mennyiséget tartalmazzák. Azonban jóval magasabb szintek fordulnak elő a széles körben elterjedt táplálék kiegészítőkben, amelyeket a haj, a bőr és a körmök regenerálására ajánlanak. Ezek a tabletták akár 10 mg (10000 μg) biotint is tartalmazhatnak, ami a javasolt napi bevitel 200-szorosa. Ez a nagy dózisú biotin hatással lehet néhány laboratóriumi vizsgálati eredményre.

Milyen teszteket befolyásolhat a biotin?

A laboratóriumok többféle technikát alkalmaznak a különböző vizsgálatok meghatározásakor. A véráramban nagyon kis mennyiségben található anyagokat (pl. hormonok, egyes fehérjék) úgynevezett immunkémiai módszerekkel (immunoassay) vizsgálják. Az immunkémiai módszerek között van olyan, ahol a keresett anyagot biotin-streptavidint tartalmazó reagenssel mutatják ki. Ezért az ilyen típusú teszteket zavarhatja a vérben nagy mennyiségben jelen lévő biotin.

Egy nemrégiben készült tanulmány a biotin és metabolikus bomlástermékeinek hatását vizsgálta. Dr. Danni Li és munkatársai (JAMA. 2017 Sep 26; 318(12): 1150–1160) hat egészséges önkéntes vérmintáját tesztelték, biotin szedés előtt, valamint miután 10 mg biotint szedtek naponta, hét napon át. 37 vizsgálatot ellenőriztek, amelyből 23 tesztnél biotin-streptavidin volt a reagensben, 14 vizsgálatnál pedig nem tartalmazott biotint a reagens, ezeket használták kontrollként. A 14 vizsgálat esetében nem találtak interferenciát, vagyis a nagy dózisú biotin szedése nem befolyásolta az eredményeket. A 23 biotin-streptavidin alapú tesztből 9-nél kimutatták, hogy a nagy dózisú biotin szedése fals eredményt okozott.

A biotin magas szintje befolyásolhatja a következő állapotok diagnosztizálására használt vizsgálatokat, fals magas vagy fals alacsony eredményt produkálva:

• Pajzsmirigy betegség (pl. TSH, T3, fT3, T4, fT4)
• Szívbetegség (pl. NT-proBNP)
• Vérszegénység (pl. ferritin)
• Daganatok (pl. PSA)
• Egyéb hormonális betegségek (pl. prolaktin, PTH, D vitamin)

Mivel a laboratóriumi szakemberek vagy a kezelőorvos számára az álpozitív vagy álnegatív eredmények nem különíthetőek el egyértelműen a valódi eredményektől, ezért azok téves diagnózis felállításához vagy nem megfelelő kezeléshez vezethetnek.

Hogyan kerülhető el a félrevezető laboratóriumi eredmény?

Ellenőrizze az Ön által szedett étrend kiegészítőket, hogy megtudja, mennyi biotint tartalmaznak. Ha az ajánlott napi adag többszörösét szedi, beszéljen kezelőorvosával vagy laboratóriumi szakemberrel arról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok előtt mit kell tennie.
A legtöbb vízben oldódó vitamin (ilyen a biotin is)  24-48 órán belül kiürül a szervezetből, de ez a szedett adagtól függően hosszabb ideig is eltarthat.

2017 novemberében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration, FDA) közleményt adott ki a biotin-tartalmú étrend kiegészítőkkel kapcsolatban, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a biotin befolyásolhat egyes laboratóriumi vizsgálati eredményeket, és ennek következményeként nem a megfelelő diagnózis felállítására vagy terápia alkalmazására kerülhet sor. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a biotin nem befolyásolja az összes laboratóriumi vizsgálati eredményt.

Ha Ön nagy dózisú biotint szed, akkor javasoljuk, hogy ezt mindenképpen közölje kezelőorvosával és a laboratóriumi szakemberekkel, hogy megtehessék a megfelelő intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetőek a téves vizsgálati eredmények.

 

dr. Szakony Szilvia
osztályvezető főorvos
Szent Imre Egyetemi Oktatókórház
Központi Laboratórium