Korona vírus
A cikk utoljára módosult: 12.02.2020.

2019 decemberében a kínai Vuhan városából egy ismeretlen eredetű, akut légúti megbetegedést okozó vírust jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé, melyet később a kínai hatóságok új, emberben eddig nem azonosított koronavírusként írtak le (2019-nCoV).

A koronavírus a nevét a köpenyén lévő koronaszerű tüskés képletről kapta. Embert és számos állatfajt képesek megbetegíteni, jellemzően madarakat és emlősöket. A koronavírusok zoonózisok, képesek állatról emberre terjedni. Jelenleg hét koronavírusról ismert, hogy képes humán fertőzéseket és megbetegedések is előidézni.

2020 január 30-án a WHO globális szükséghelyzetet hirdetett meg az új koronavírus miatt. A fertőzés pontos forrása ismeretlen, azonban az új koronavírus közeli rokonságot mutat a MERS- és SARS-koronavírusokkal, és igazoltan képes emberről emberre terjedni. Az általános enyhe megfázás jellegű tünetektől a súlyos, akár tüdőgyulladást eredményező változatos kórlefolyással jellemezhető. Leggyakoribb tünetei közé tartoznak a légúti megbetegedések, láz, izomfájdalom, fáradtság, köhögés, légszomj és légzési nehézségek. Súlyosabb esetben előfordulhat tüdőgyulladás, életveszélyes légúti elégtelenség, veseelégtelenség, akár halál is.

 Az ECDC (Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ) február 12-i jelentése szerint a halálos áldozatok száma meghaladja az 1100-at, és világszerte több, mint 45 000 megbetegedést igazoltak. A megbetegedések 98%-át Kínában regisztrálták. Európában 45 koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak, Magyarország továbbra is tünetmentesnek bizonyult. Az ECDC honlapján nyomon követhető a járvány alakulása.

A vírus vélhetően cseppfertőzéssel terjed köhögés, tüsszentés és kilégzés által. A lappangási időt 2-12 napra becsülik és valószínűsíthető, hogy egyesek csak hordozói a vírusnak. Jelenleg még nincs specifikus kezelés és vakcina a 2019-nCoV ellen. Az óvintézkedések közé tartoznak az alapvető kéz-, légzési és étkezéssel kapcsolatos higiénés szabályok betartása, továbbá a helyes köhögési etikett és az egyéni védőfelszerelések használata.

A magyar járványügyi hatóságok a WHO és az ECDC ajánlásait veszik alapul. Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a 2019-nCoV fertőzésre gyanús betegek ellátására a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetet jelölte ki. A betegektől származó mintákból a vírus kimutatását az NNK Légúti vírus Nemzeti Referencia Laboratóriuma (LvNRL) végzi.