A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi a trichomoniázis?

A trichomoniázis a Trichomonas vaginalis ostoros egysejtű parazita által okozott, nemi úton terjedő betegség (sexually transmitted disease; STD). A fertőzés nőket és férfiakat egyaránt érinti, de a panaszok nőknél általában kifejezettebbek. A tünetek általában a fertőzést követően 3-5 nap múlva jelentkeznek. Nőknél jellemző a sárgászöld, habos, gyakran bűzös hüvelyi folyás (a húgycső gyulladása miatt) vizeletürítéskor csípő, égető érzés jelentkezik. Férfiaknál a húgycső gyulladása miatt gyakori a vizelési inger, vizeletürítéskor égető, csípő érzés léphet fel. A fertőzés hazai előfordulását 20%-osnak találták.

Amennyiben ilyen tüneteket észlel, forduljon nőgyógyászhoz, illetve STD centrum vagy a bőr és nemibeteg gondozó (BNG) hálózat orvosához.

A betegség a váladék mikroszkópos vizsgálatával könnyen diagnosztizálható.

A betegség antibiotikumokkal eredményesen kezelhető. Fontos, hogy a partnere vagy partnerei a fertőzés tényéről tudomást szerezzenek annak érdekében, hogy egyidejűleg megfelelő kezelésben részesülhessenek. Ezzel megelőzhető, hogy a partnerek a fertőzést egymástól újból elkapják.

A betegség az esetek mintegy felében nem jár tünetekkel, a fertőzést azonban tünetmentes egyének is továbbadhatják.

Terhesség során a trichomoniázis növelheti a koraszülés esélyét.

A trichomonas fertőzés növelheti a kockázatot más szexuális úton terjedő betegségek (például HIV) terjedésére.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek

A leggyakoribb egyéb szexuális úton terjedő betegségek a következők:

 • Gonorrhoea. Baktérium által okozott fertőzés, amelynek legjellemzőbb tünete a hüvelyből, illetve a hímvesszőből jelentkező folyás ("fehér folyás”). A gonorrhoea a fertőzött nők 50%-ánál és a férfiak 10%-ánál azonban nem jár nyilvánvaló tünetekkel. Amennyiben a fertőzés kezeletlen marad, meddőséghez és egyéb komplikációkhoz vezethet. A gonorrhoea antibiotikumokkal gyógyítható.

 • Chlamydia: A Chlamydia trachomatis fertőzést gyakran „néma járványnak”nevezik, mivel - bár a fertőzés gyakori -, sok ember nincs tudatában fertőzöttségének. Négy fertőzött egyénből csupán egynél jelentkeznek tünetek, például mérsékelt folyás vagy vizeletürítéskor égető érzés. A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Antibiotikumokkal jól kezelhető, kezelés nélkül azonban súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

 • Szifilisz (luesz, vérbaj): A szifilisz bakteriális fertőzés, amely könnyen diagnosztizálatlan maradhat. Az első tünetek fájdalmatlan hólyag vagy fekély, amely magától elmúlik, a fertőzött egyén azonban hosszú időn át fertőzőképes maradhat. A szifilisz antibiotikumokkal gyógyítható, kezelés nélkül azonban a betegség az évek során a szervezetben továbbterjedhet, és súlyos szervi károsodásokat okozhat.

 • Humán papillomavírus (HPV): Az egyik leggyakoribb STD. Ez a vírus a genitális régiót fertőzheti, a nemi szervek környékén szemölcsök („kondilomák”) kialakulását okozva. A vírus egyes típusait össze­függésbe hozták a méhnyak­rák kialakulásával. Korai kimutatásával csökkenthető a rák kockázata.

 • Genitális herpesz: Ez a vírus időszakonként visszatérő fekélyek kialakulásához vezet a genitális régióban. A vírus az egész élet során a szervezetben marad. Rendelkezésre állnak azonban vírusellenes terápiák, amelyekkel elősegíthető a tünetek gyorsabb megszűnése.

 • Hepatitis B és Hepatitis C: Ezek a vírusfertőzések, szexuális kontaktus útján terjedhetnek. A hepatitis B és C a májat fertőzi meg, azt súlyosan károsíthatja. A betegség interferonnal kezelhető, de az ilyen gyógyszeres kezelésnek súlyos mellék­hatásai is lehetnek.

 • Humán Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS betegség okozója. A vírus bizonyos, az immun­rendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejt típust (a segítő, „helper” T- limfocitákat) támadja meg, és azok pusztulását okozza. Ahogy a fenti sejtek száma csökken, romlik a szervezet azon képessége, hogy a fertőzéseket leküzdje. Ez a folyamat végső soron halálhoz vezet. Bár a betegség gyógyítása egyelőre nem lehetséges, a korai felismerés lehetővé teszi a kezelést antivirális gyógyszerekkel, amelyek segítségével az élet meghosszabbítható.

   

   

 •  

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/eloskodok/57/trichomoniasis címen.

 

Idegen nyelvű kapcsolódó adatbázisok

National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Statistics on STDs

American Social Health Association

Planned Parenthood