A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
14.08.2017.

Mit jelent ez a betegség?

A pajzsmirigy közvetlenül az ádámcsutka alatt elhelyezkedő, lepkeszárny alakú, kisméretű mirigy. Központi szerepet játszik a szervezet anyagcsere-folyamatainak irányításában, főleg az energiafelhasználásban. Különböző hormonokat termel, elsősorban tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3), melyek aztán a vérkeringéssel az egész szervezetbe. Szabályozzák a sejtek energiafelhasználását és fehérjetermelését. A pajzsmirigyben kalcitonin elnevezésű hormon is termelődik, mely a szervezet kalciumszintjét szabályozza úgy, hogy gátolja a csontok lebontását, és fokozza a veséken keresztül történő kalciumürítést.

A szervezet hatékony visszacsatoló (feedback) mechanizmussal rendelkezik a T4- és T3-szintek szabályozására. Amikor a pajzsmirigyhormonok szintje a vérben csökken, a hypothalamus nevű, az agyban található mirigy TRH (Thyrotopin Releasing Hormone, thyreotropint felszabadító hormon) termelésébe kezd. A TRH hatására az agyalapi mirigyben, mely a hypothalamus alatt és csaknem pontosan a fej közepében helyezkedik el, TSH (Thyroid Stimulating Hormone, pajzsmirigyserkentő hormon) képződik. A TSH a pajzsmirigyet hormontermelésre és a vérbe történő kibocsátására készteti. Ha a vérben már elegendő a pajzsmirigyhormonszintje, akkor a TSH termelődése csökken.

A pajzsmirigyben a T4 legnagyobb része a tireoglobulin nevű fehérjéhez kötve tárolódik. Megnövekedett szükséglet esetén a pajzsmirigy több T4-et termel, vagy a tárolt hormont felszabadítja a fehérjekötésből, és kibocsátja a vérkeringésbe. A keringésben a T4 nagy része a tiroxinkötő fehérjéhez (Thyroxine Binding Globulin, TBG) kapcsolódik, és inaktív. A funkcióképes hormon általában a T3, mely a T4-ből keletkezik a májban és egyéb szövetekben.

A pajzsmirigybetegségek a hormontermelődés megváltozásával járó állapotok. Egyes esetekben túl kevés hormon termelődik, melyet pajzsmirigy-alulműködésnek (hypothyreosis) nevezünk. A szervezet működései e miatt lelassulnak, melynek súlygyarapodás, száraz, puffadt bőr, székrekedés, a hidegtűrő képesség csökkenése, hajhullás, fáradékonyság és nőkben menstruációs zavarok lesznek a következményei. A súlyos és kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés szívelégtelenséghez, epilepsziás rohamokhoz és kómához vezethet. Gyermekekben a pajzsmirigy-alulműködés növekedésbeli elmaradást és a nemi érés késését okozza. Ha már csecsemőkortól fennáll a kórkép, úgy szellemi fogyatékosság is létrejön. Ezért, és mert az állapot, ha idejében felismerik, kezelhető, és a következmények minimálisra csökkenthetők, minden újszülöttet szűrnek pajzsmirigy-alulműködés szempontjából.

Ha a pajzsmirigybetegség következményeként túl sok hormon képződik, azt pajzsmirigy-túlműködésnek, hyperthyreosisnak nevezik. A szervezet anyagcseréje felgyorsul, amely szapora szívműködéshez, nyugtalansághoz, fogyáshoz, alvászavarokhoz, kézremegéshez, gyengeséghez és időnként hasmenéshez vezet. A szem környéke duzzadt lehet, a szem könnyen kiszárad, érzékeny, néha ki is dülled. Az egyénnek látászavara és fényérzékenysége támadhat. A kidülledt, nem megfelelően mozgatható szemek a betegnek bamba arckifejezést kölcsönöznek.

A kalcitonin szintjének kóros emelkedése két ritka állapotban fordulhat elő: a medulláris típusú pajzsmirigyrákban és a jóindulatú C-sejt túltengésben. A magas kalcitoninszint a betegnek hasmenést okozhat.

A pajzsmirigybetegségek gyakori velejárója a mirigy egészének megnagyobbodása, vagy göbök kialakulása. Ha a megnagyobbodás már szabad szemmel is látható a nyakon, azt golyvának nevezik, . melyesetenként fájdalmas is lehet, nyelési nehézséget, a torokban gombócérzést okozhat.

Gyakori pajzsmirigybetegségek

Az Egyesült Államokban legalább 20 millió ember szenved valamilyen pajzsmirigybetegségben. A leggyakrabban előfordulók.

Basedow-kór – A pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb oka. Idült betegség, melyben a beteg immunrendszere a pajzsmirigyet megtámadó antitesteket termel. Az antitestek gyulladást, a pajzsmirigy károsodását és kórosan nagy mennyiségű hormon termelődését okozzák.

Hashimoto-thyreoiditis – Ez a betegség a pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka. A Basedow-kórhoz hasonlóan ez is idült autoimmun betegség. A termelődött antitestek a pajzsmirigyben gyulladást és annak károsodását okozzák, melynek következménye a csökkent mennyiségű hormon termelődése.

Pajzsmirigyrák – A pajzsmirigyrák meglehetősen ritka betegség, az Egyesült Államokban évente mintegy 25 ezer új esetet ismernek fel. Négy formája van: papilláris, follikuláris, anaplasztikus és medulláris típus. A pajzsmirigyrákok 60-70%-a a papilláris típusba tartozik. Ez a forma gyakrabban fordul elő nőkben, és inkább a fiatalabb korosztályt veszélyezteti. A pajzsmirigyrákok mintegy 15%-a follikuláris, ez a rákfajta a papilláris tipusnál agresszívabb, és elsősorban idősebb nőkben fordul elő. A szintén idősebb nőkre jellemző anaplasztikus pajzsmirigyrák aránya mintegy 5%, igen agresszív és nehezen kezelhető forma. A medulláris pajzsmirigyrák a pajzsmirigyben szétszórtan megtalálható C-sejtek betegsége. A C-sejtek termelik a kalcitonint, a termelődés a sejtek rákos elfajulása esetén kórosan megnövekszik. A medulláris pajzsmirigyrák gyakran együtt fordul elő a belső elválasztású (endokrin) mirigyrendszer egyéb rosszindulatú daganataival. Ezt az állapotot multiplex endokrin neoplázia szindrómának nevezik. Ha a medulláris pajzsmirigyrák szétszóródik a pajzsmirigyen kívülre is, már igen nehéz eredményesen kezelni.

Pajzsmirigy csomók - A pajzsmirigyen lévő göbök lehetnek kemény vagy folyadékkal telt ciszták. A nőknek akár 4%-ánál, a férfiak kb. 1%-ánál kialakul egy vagy több göb a pajzsmirigyen, ezek nagy többsége azonban ártalmatlan. Néha fordul csak elő, hogy ezek a göbök elrákosodnak, és kezelést igényelnek.

Golyva (struma) – A golyva a pajzsmirigy szemmel is jól látható megnagyobbodása. Régebben a táplálék jódszegénysége miatt gyakran előfordult. A jód a pajzsmirigyhormonok előállításához nélkülözhetetlen. Az Egyesült Államokban a konyhasó jódozásával és a tehenek tőgyének jódtartalmú szerrel történő lemosásával a táplálkozási eredetű golyvák száma jelentősen csökkent. A világ más részein azonban a jódhiányos golyva ma is gyakori, és néhány országban a pajzsmirigy-alulműködés mindennapos oka. A fent felsorolt betegségekhez szintén társulhat golyva. A golyva jelentősen nyomhatja a létfontosságú nyaki szerveket, mint például a nyelőcsövet és a légcsövet, ami a légzést és a nyelést megnehezíti.

Vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

Legelsőnek általában a TSH-szint mérését rendeli el az orvos, ha a pajzsmirigyműködés zavarára van gyanú. Ha ez kóros, a T4 és a T3 szintjét megmérik, hogy a diagnózist felállítsák és megerősítsék.. Kétség esetén mérhető a teljes vagy csak a szabad T4 és T3-szint.

  • TSH – pajzsmirigy alul- és túlműködés vizsgálatára, újszülöttek szűrése pajzsmirigy-alulműködés szempontjából, a hormonpótló kezelés ellenőrzése.

  • T4, illetve szabad T4 - pajzsmirigy alul- és túlműködés vizsgálatára, újszülöttek szűrése pajzsmirigy-alulműködés szempontjából

  • T3, illetve szabad T3– pajzsmirigy-túlműködés esetén

Egyéb laboratóriumi vizsgálatok:

  • Pajzsmirigy-ellenes antitestek – a pajzsmirigy-gyulladás eltérő okainak kimutatására, autoimmun pajzsmirigy-betegségek felderítésére

  • Kalcitonin – kalcitonin-túltermelődés kiderítésére

Szűrés

Az Amerikai Pajzsmirigy Szövetség és az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége azt ajánlja, hogy 35 éves kor felett legalább ötévente történjen mindenkinél TSH-mérés, azonban az orvosi társadalomban a szűrés időpontját és gyakoriságát tekintve egyáltalán nincs egyetértés. 2004-ben az Amerikai Betegségmegelőző Központ sem a szűrés mellett, sem a szűrés ellen nem talált kellő mennyiségű ismérvet, az Amerikai Orvosi Társaság pedig csak az 50 év feletti nők szűrését ajánlja. Az Amerikai Háziorvosok Szövetsége szerint a 60 év alatti, tünetmentes egyének szűrése szükségtelen.

Nem laboratóriumi vizsgálatok

Pajzsmirigy-szken – képalkotó vizsgálat radioaktív jód vagy technécium segítségével, mely a pajzsmirigy funkciójának jellemzésére és az esetleges göbök kimutatására szolgál

Ultrahang – ennek a képalkotó vizsgálatnak a segítségével elkülöníthető, hogy a pajzsmirigygöb tömör (szolid)-e, vagy folyadék tölti ki, valamint a. pajzsmirigy mérete is meghatározható.

Biopszia – szövettani mintavétel, gyakran nagyon vékony tű (fine needle biopsy) segítségével. A tű segítségével apró szövetmintát vagy folyadékkal telített göb esetén folyadékmintát veszneka mirigyből az orvos által vizsgálni kívánt területről. A tűt ultrahangos ellenőrzés mellett vezetik a megfelelő helyre.

Kezelés

A pajzsmirigybetegségek kezelése a kiváltó októl és attól függ, hogy az a mirigy alul- vagy túlműködésével jár-e. A túlműködést okozó betegségek kezelésére használható a nagy mennyiségű radioaktív jód, mely a mirigy nagy részét elpusztítja, de a hormontermelést gátló gyógyszerek, vagy a pajzsmirigy sebészi eltávolítása is szóba jön. Néhány esetben mindhárom kezelésre sor kerül. Miután a pajzsmirigyet eltávolították vagy radioaktív jód segítségével elpusztították, a beteg hormonhiányos lesz, és a pajzsmirigy-hormonok mesterséges pótlásra lesz szükség.

A pajzsmirigyrák kezelését a rák típusa és a szervezetben való szétterjedtsége szabja meg. Gyakran szükség van a teljes pajzsmirigy eltávolítására, radioaktív jóddal végzett kezelésre, és később a pajzsmirigy-hormonok pótlására. A papilláris rák általában jól kezelhető, és az esetek nagy részében gyógyítható, de a többi típussal már korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Néhány esetben a műtét előtt és utána is sor kerül kemo- és sugárterápiára.

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése az októl függetlenül gyakorlatilag minden esetben a pajzsmirigy-hormonok mesterséges pótlását jelenti.

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/572/a-pajzsmirigybetegsegekrol címen. 

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
(© 1995-2005) Thyroid Gland Disorders [68 paragraphs]. Merck [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/mmhe/sec13/ch163/ch163a.html?qt=calcitonin&alt=sh

S4
(2005 April 5, Modified). Thyroid Cancer (PDQ®): Treatment General Information [6 paragraphs]. National Cancer Institute [On-line information]. Available FTP: http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/thyroid/HealthProfessional

S5
(2003). Information for Patients, The Thyroid Nodule [13]. AACE [On-line information]. Available FTP: http://www.diabendo.com/Thyroid_Nodule.pdf#search='thyroid%20nodule,%20frequency

S6
U.S. Preventive Services Task Force (2004 May 15). Screening for Thyroid Disease: Recommendation Statement [22 paragraphs]. American Family Physician [On-line journal]. Available FTP: http://www.aafp.org/afp/20040515/us.html

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok

Thyroid Foundation of America
American Thyroid Association

American Foundation of Thyroid Patients

American Association of Clinical Endocrinologists

The Hormone Foundation: Thyroid Information

U.S. Preventive Services Task Force's recommendations on thyroid screening

Familydoctor.org: Thyroid Disease and Teens

MedlinePlus Encyclodpedia: Thyroid diseases

National Cancer Institute: Thyroid Cancer (PDQ®): Treatment

Information for Patients: The Thyroid Nodule