A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi ez a betegség?

A juvenilis rheumatoid arthritis (JRA) a kötőszöveteket érintő idült betegség, mely általában már 16 éves kor előtt kezdődik. Károsítja az ízületeket és a kötőszöveteket; gyermekkorban az ízületi gyulladások hátterében leggyakrabban ez a kórkép áll. A JRA-nak több típusa is van az érintett ízületek számától és a laboratóriumi leletektől (reumafaktor) függően.

Bár elsősorban az ízületi gyulladás jellemző a betegségre, a szív, a tüdő, a szem, a bőr és ezek hámfelszínei is érintettek lehetnek. A JRA-ban szenvedők mintegy egyötödében az ízületi gyulladás mellett lépmegnagyobbodás is kialakul.

A JRA első tünete általában az ízületek merevsége, fájdalma és duzzanata. Jelentkezhet hőemelkedés és kiütések is. A betegség oka ismeretlen. Leggyakrabban 2-5, illetve 9-12 éves korú gyermekekben diagnosztizálják. Leányoknál gyakoribb, családi halmozódást is mutathat, és esetlegesen összefügghet fertőzéssel vagy a közelmúltban adott rózsahimlő (rubeola) elleni védőoltással.

 

Vizsgálatok

A diagnózis a beteg panaszain és tünetein alapul. Ha már legalább hat hete áll fenn egy vagy több ízületet érintő gyulladás, melynek egyéb oka kizárható, akkor JRA valószínűsíthető. A betegnek megnagyobbodhat a mája és a lépe, duzzadtak lehetnek a nyirokcsomói,valamint jelentkezhet vérszegénység, szívproblémák, légszomj is.

A diagnózis felállításában és az egyéb okok kizárásában hasznos laboratóriumi vizsgálatok:

  • Vérkép – vérszegénységet mutathat

  • Süllyedés, CRP – gyulladást jeleznek

  • Anti-nukleáris antitest (ANA) – autoantitestek lehetnek jelen.

  • Anti-citrullinalt peptid-antitest

  • AST (ASO) - Anti-streptolizin titer, Streptococcus fertőzést jelez

  • Rheumafaktor – a betegség típusától függően pozitív vagy negatív

  • Hisztokompatibilitási antigének (HLA) – egyes antigének jelenléte összefügg az autoimmun betegségekre való fokozott hajlammal

  • Az ízületi folyadék vizsgálata – gyulladásos betegség jelenlétére derülhet fény

Sor kerülhet még az ízületek és a mellkas röntgenvizsgálatára, melyek alapján az ízületi gyulladás és az esetleges mellkasi, szív körüli folyadékgyülem látható. EKG segítségével igazolni lehet a szívet érintő esetleges gyulladást.

 

Kezelés

A JRA idült betegség, melyet meggyógyítani nem lehet, de a kezelések (gyógytorna, gyógyszerek) enyhíthetik a fájdalmat, megőrizhetik az ízületek funkcióját és mozgásképességét. Az alkalmazott gyógyszerek: aszpirin és nem szteroid gyulladásgátlók (Non-steroidal Anti-Inflammatory Drug, NSAID), kortikoszteroidok, immunszuppresszív szerek, klorokin, pupillatágítók.

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/213/a-rheumatoid-arthritis címen.

 

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok:

Arthritis Foundation: Juvenile Rheumatoid Arthritis

MEDLINEplus Medical Encyclopedia: JRA