A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Melyek a HPV-fertőzés jellegzetességei?

A humán papilloma vírusnak (HPV) több mint 100 típusa ismert. Többségük csupán jóindulatú hámelváltozást okoz (pl. kondiloma, genitális szemölcs), de közülük mintegy 30 típus rák-előtti és rosszindulatú, rákos elváltozások kialakulásával hozható összefüggésbe. E típusok között, daganatkeltő képességük alapján alacsony, mérsékelt és magas kockázatú csoportokat különböztetünk meg. A vírus elsősorban nemi érintkezés útján terjed, az általa okozott megbetegedés a szexuális úton terjedő betegségek (sexually transmitted disease, STD) közül az egyik leggyakoribb. A vírus a hámrétegekben, elsősorban a nemiszervek és a szájüreg hámjában szaporodik.  A fertőzött területeken szemölcsök (kondiloma) jelenhetnek meg, amelyek bár jóindulatú elváltozások, nehezen távolíthatók el, és gyakran kiújulnak. A fertőzés további figyelmeztető tünete lehet folyás, vagy vérzés a közösülés után.  Tünetek nem minden HPV-fertőzött egyénnél jelentkeznek. Szoros összefüggést találtak a HPV-fertőzöttség és a méhnyakrák kialakulása között, a HPV-fertőzés korai kimutatása növeli az esélyt arra, hogy a rosszindulatú szöveti elfajulást időben észrevegyék és kezeljék. HPV okozta rákos elfajulás férfiaknál is előfordul (például, szájüregi- vagy végbéldaganatok). A férfiaknak nagy szerepük van a vírus átvitelében is. Magyarországon a lakosság HPV-fertőzöttségére vonatkozó pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de becslések szerint a szexuálisan aktív populáció 5-30%-a fertőzött lehet.

A fertőzöttség a méhnyakrák-szűrés során végzett kolposzkópos és citológiai vizsgálattal mutatható ki. A hagyományos vizsgálat mellett HPV-DNS-tesztek is rendelkezésre állnak. A DNS kimutatás a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot nem helyettesíti, de alkalmas a magas kockázatú HPV-típusok azonosítására.

 • Kezelés: A nemiszervek környékén keletkező szemölcsök kezelése orvos feladata. A szemölcsök eltávolítására alkalmazható eljárások:
     helyi ecsetelés,
      fagyasztás,
      elektrokauterezés,
      sebészeti eltávolítás.

Az elváltozás hajlamos a kiújulásra.

Rák előtti vagy rákos elváltozás esetén műtéti eltávolításra, illetve sugárkezelésre lehet szükség.

 

Megelőzés

A legjobb megelőzés a biztonságos nemi élet, gyakori partnercsere kerülése. Az óvszer használata nem biztosít teljes védelmet.

Az utóbbi idők kutatásainak eredményeként sikerült védőoltást kifejleszteni a HPV ellen. A védőoltás elsősorban azoknak a fiatal nőknek ajánlott, akik még nem fertőződtek HPV-vel, ez általában a 9-26 éves korosztály. Az oltást 3 részletben, 1 és 3, vagy 2 és 4 hónapos időközönként ajánlott beadni. Az oltóanyagot háziorvos, nőgyógyász vagy bőrgyógyász által felírt receptre lehet megvásárolni. Az oltóanyag nem minden HPV típus ellen véd, és nem nyújt 100%-os védettséget, ezért továbbra is fontos rendszeresen rákszűrésre járni.
 

A HPV-n kívül a leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő betegségek a következők:

 • Gonorrhoea. Baktérium által okozott fertőzés, amelynek legjellemzőbb tünete a hüvelyből, illetve a hímvesszőből jelentkező folyás ("fehér folyás”). A gonorrhoea a fertőzött nők 50%-ánál és a férfiak 10%-ánál azonban nem jár nyilvánvaló tünetekkel. Amennyiben a fertőzés kezeletlen marad, meddőséghez és egyéb komplikációkhoz vezethet. A gonorrhoea antibiotikumokkal gyógyítható.

 • Chlamydia. A Chlamydia trachomatis által okozott fertőzést gyakran „néma járványnak”nevezik, mivel - bár a fertőzés gyakori -, sok ember nincs tudatában fertőzöttségének. Négy fertőzött egyénből csupán egynél jelentkeznek tünetek, például mérsékelt folyás vagy vizeletürítéskor égető érzés. A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Antibiotikumokkal jól kezelhető, kezelés nélkül azonban súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

 • Szifilisz (luesz, vérbaj): A szifilisz bakteriális fertőzés, amely könnyen diagnosztizálatlan maradhat. Az első tünetek fájdalmatlan hólyag vagy fekély, amely magától elmúlik, a fertőzött egyén azonban akár tizennyolc hónapon át másokat megfertőzhet. A szifilisz antibiotikumokkal gyógyítható, kezelés nélkül azonban a betegség az évek során a szervezetben továbbterjedhet, és súlyos szervi károsodásokat okozhat.

 • Trichomonas: A Trichomonas vaginalis mikroszkopikus méretű parazita, amely, amennyiben a fertőzés tünetekkel jár, híg folyást és vizeletürítés során égető érzést okozhat. A betegség kezelhető.

 • Genitális herpesz: Ez a vírus időszakonként visszatérő fekélyek kialakulásához vezet a genitális régióban. A vírus az egész élet során a szervezetben marad. Rendelkezésre állnak azonban vírusellenes terápiák, amelyekkel elősegíthető a tünetek gyorsabb megszűnése.

 • Hepatitis B és Hepatitis C: Ezek a vírusfertőzések, szexuális kontaktus útján terjedhetnek. A hepatitis B és C a májat fertőzi meg, azt súlyosan károsíthatja. A betegség interferonnal kezelhető, de az ilyen gyógyszeres kezelésnek súlyos mellék­hatásai is lehetnek.

 • Humán Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS betegség okozója. A vírus bizonyos, az immun­rendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejt típusokat (segítő, „helper” T- limfocitákat) támadja meg, és azok pusztulását okozza. Ahogy a fenti sejtek száma csökken, romlik a szervezet azon képessége, hogy a fertőzéseket leküzdje. Ez a folyamat végső soron halálhoz vezet. Bár a betegség gyógyítása egyelőre nem lehetséges, a korai felismerés lehetővé teszi a kezelést antivirális gyógyszerekkel, melyek segítségével az élet jelentősen meghosszabbítható.

Az STD-k, beleértve a HPV okozta megbetegedés kockázata óvszer használatával csökkenthető.  A HPV megelőzésére új lehetőség a fentiekben említett védőoltás.

 

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/524/human-papilloma-virus-okozta-nemi-fertozesek címen.

 

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok:

National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Statistics on STDs

American Social Health Association

Planned Parenthood