A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi ez az elváltozás?

A hasnyálmirigy-elégtelenség azt jelenti, hogy a mirigy nem képes az ételek megemésztéséhez és felszívódásához elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Elsősorban az idült hasnyálmirigy-károsodás következménye. A fejlett ipari országokban növekszik a hasnyálmirigy-elégtelenségben szenvedők száma. Az okok között ki kell emelni az alkoholizmus szerepét. A hasnyálmirigy károsodását számos tényező okozhatja. Gyermekekben leggyakrabban a cisztás fibrózis áll a háttérben, felnőttkorban pedig az idült hasnyálmirigy-gyulladás. Ritkábban a hasnyálmirigy elégtelen működését hasnyálmirigyrák is okozhatja.

A hasnyálmirigy-elégtelenség tünetei az emésztési és felszívódási zavarok, melyek következtében táplálkozási hiányállapotok, vitaminhiány alakul ki és testsúlyvesztés következik be (gyermekek esetében az elvárt testsúlygyarapodás elmarad). Gyakori a laza, zsíros, bűzös széklet ürítése. A hasnyálmirigy-elégtelenség mellett cukorbetegség is kialakulhat, illetve fordítva, a cukorbetegek 30-40%-ának exokrin pankreas-elégtelensége van.

 

Vizsgálatok  

  • székletzsír – gyakran a hasnyálmirigy-elégtelenség első jele

  • tripszin – a székletből végzett vizsgálat megállapítja, hogy az enzim elegendő mennyiségben áll-e rendelkezésre

  • tripszinogén (immunoreaktív tripszin) – ez a vizsgálat szérumból történik az emésztőenzim mennyiségének megítélésére

Nem laboratóriumi vizsgálatok

  • ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatographia): a hasnyálmirigy károsodásának megítélése olykor ezzel a módszerrel történik

  • Szekretin-teszt (szűk körben elérhető): a patkóbélbe (duodenum) csövet juttatnak, és ennek segítségével vesznek mintát a hasnyálmirigy-nedvből, melynek termelődését vénásan beadott szekretinnel serkentik

 

Kezelés

A kezelés célja a hasnyálmirigy-elégtelenséget okozó kórkép lehetőség szerinti gyógyítása, a további hasnyálmirigy-károsodás megelőzése és a tünetek enyhítésére. A beteg az emésztés elősegítésére szájon át szedhető formában hasnyálmirigy-enzimeket kap, és vitaminpótlásban is részesül (elsősorban a zsírban oldódó vitaminok – A, D, E, K – adása történik). Ezenkívül ajánlott zsírszegény, de fehérjében és energiában gazdag étrendet tartania a testsúlyveszteség pótlására és a normál testömeg fenntartására.