A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 11.11.2017.
A megbetegedés

Mi okozza a gonorrhoeas megbetegedést?

A gonorrhoea a Neisseria gonorrhoeae által okozott, fertőzött partnerrel történő (orális, hüvelyi vagy anális) nemi érintkezés útján terjedő bakteriális fertőzés („sexually transmitted disease”, STD). A betegség nőket és férfiakat egyaránt érinthet. A tünetek rendszerint a fertőzött partnerrel történő nemi érintkezést követően 2-10 nappal jelentkeznek. A korai tünetek gyakran enyhék, például váladékozás/folyás, a nemi érintkezés módjától függően a hüvelyből, hímvesszőből vagy végbélből. A betegség további tünetei lehetnek nők esetében sárga vagy véres hüvelyi folyás, közösüléssel összefüggő vérzés, vagy csípő/égető, viszkető érzés vizeléskor; férfiak esetében a hímvessző fehér vagy sárga gennyes váladékozása, vagy vizeléskor jelentkező csípő/égető érzés. Amennyiben a kórokozó a nemiszervekről a kéz közvetítésével a szembe kerül, gennyes szemváladékozás alakulhat ki. Orális szexuális kontaktust követően a fertőzés jele torokgyulladás lehet. A gonorrhoea a fertőzött nők 50%-ánál és a férfiak 10%-ánál azonban nem jár nyilvánvaló tünetekkel.

A Neisseria gonorrhoeae a szervezetből kikerülve csak rövid ideig életképes. Fertőzött személy által használt, váladékkal szennyezett törölköző vagy más tárgy igen ritkán közvetítheti a fertőzést.

Terheseknél, a gonorrhoea fertőzés növeli a koraszülés kockázatát. A fertőzött anya a szülés közben megfertőzheti gyermekét. A gonorrhoeával fertőzött csecsemőnél vakság, ízületi gyulladás vagy szepszis lehet az infekció következménye. A fertőzött terhes kezelésével az újszülöttet veszélyeztető szövődmények megelőzhetők.

A betegség gyanúja esetén az orvos a fertőzött területről, például a méhnyak, húgycső, hímvessző, végbél váladékából vagy a torokból laboratóriumi vizsgálatra mintát vesz. A diagnózis egyértelmű megállapítása fontos, mert a gonorrhoea okozta tünetek más infekciók, például a chlamydia fertőzés tüneteire hasonlíthatnak, a két betegségazonban másféle kezelést igényel. A fertőzés antibiotikumokkal jól kezelhető, amennyiben azonban kezeletlen marad, súlyos komplikációkhoz vezethet. Nőknél kismedencei gyulladás („pelvic inflammatory disease”, PID), a méhre és petevezetékekre ráterjedő fertőzés alakulhat ki. A PID a petevezető heges elzáródását okozhatja, aminek méhen kívüli terhesség vagy meddőség lehet a következménye. Erre figyelmeztető jelek lehetnek a fokozott vérzéssel és erősebb görcsökkel járó havi vérzés, rendellenes hüvelyi váladékozás, alhasi fájdalom, gyengeség, láz, hányás, illetve fájdalom közösülés közben. További késői szövődményként kialakulhatnak tályogok, és a fertőzés ráterjedhet a máj környékére. Férfiakban, a fertőzés a herék gyulladását okozhatja, aminek sterilitás lehet a következménye. Ritkán, a baktérium betörhet a véráramba, fertőzheti az ízületeket, szívbillentyűket, idegrendszert, tartós vagy maradandó szervkárosodásokhoz vezetve.

A fertőzés kockázatát a gyakori partnercsere növeli, a fertőzés esélye óvszer használatával jelentősen csökkenthető. Más születésszabályozó eszközök (például fogamzásgátló tabletta, pesszárium) a gonorrhoea és egyéb nemi úton terjedő betegségek ellen nem védenek.

A betegség átvészelése nem jelent védettséget, az ismételten megkapható.

Amennyiben gonorrhoeára nézve pozitív a páciens eredménye, akkor valamennyi szexuális partnerét is szűrni és kezelni kell. Számolnia kell azzal is, hogy gonorrhoeás fertőzés növeli más nemi úton terjedő betegségek (például HIV) terjedésének kockázatát. Ezért, a fertőzött egyént egyéb nemi úton terjedő betegségekre is vizsgálni kell.

Több mint 20 szexuális úton terjedő betegség ismert. Egy részük jellemző tüneteket okoz, amelyek arra késztetik a beteget, hogy azonnal orvoshoz forduljon. Az STD-k némelyike azonban „néma” maradhat – az egyén nyilvánvaló tünetek nélkül hordozhatja a betegséget, anélkül, hogy a fertőzésnek tudatában volna. Ezért fontos alaboratóriumi vizsgálatok elvégzése a nemi úton terjedő betegségek kimutatására szexuálisan aktív életkorban, különösen akkor, ha megfelelő védekezés nélkül élt szexuális életet.

A leggyakoribb egyéb szexuális úton terjedő betegségek:

  • Chlamydia: A Chlamydia trachomatis fertőzést gyakran „néma járványnak”nevezik, mivel - bár a fertőzés gyakori -, sok ember nincs tudatában fertőzöttségének. Négy fertőzött egyénből csupán egynél jelentkeznek tünetek, például mérsékelt folyás vagy vizeletürítéskor égető érzés. A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Antibiotikumokkal jól kezelhető, kezelés nélkül azonban súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

  • Szifilisz (luesz, vérbaj): A szifilisz bakteriális fertőzés, amely könnyen diagnosztizálatlan maradhat. Az első tünetek fájdalmatlan hólyag vagy fekély, amely magától elmúlik, a fertőzött egyén azonban hosszú ideig fertőzőképes maradhat. A szifilisz antibiotikumokkal gyógyítható, kezelés nélkül azonban a betegség az évek során a szervezetben továbbterjed, és súlyos szervi károsodásokat okozhat.

  • Trichomonas: A Trichomonas vaginalis mikroszkopikus méretű parazita, amely, ha a fertőzés tünetekkel jár, híg folyást és vizeletürítés során égető érzést okozhat. A betegség antibiotikumokkal kezelhető.

  • Humán papillomavírus (HPV): Az egyik leggyakoribb STD. Ez a vírus a genitális régiót fertőzheti, a nemi szervek környékén szemölcsök („kondilomák”) kialakulását okozva. A vírus egyes típusai améhnyak­rák kialakulásában alapvető szerepet játszanak.. Korai kimutatással csökkenthető a rák kockázata.

  • Genitális herpesz: Ez a vírus időszakonként visszatérő fekélyek kialakulásához vezet a genitális régióban. A vírus az egész élet során a szervezetben marad a gerincvelői idegdúcokban. Rendelkezésre állnak azonban vírusellenes terápiák, amelyekkel segíthető a tünetek gyorsabb megszűnése.

  • Hepatitis B és Hepatitis C: Ezek a vírusfertőzések, szexuális kontaktus útján terjedhetnek. A hepatitis B és C a májat fertőzi meg, azt súlyosan károsíthatja. A betegség interferonnal kezelhető, de az ilyen gyógyszeres kezelésnek súlyos mellékhatásai is lehetnek.

  • Humán Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS (Acquired Immonodeficiency Syndrome, szerzett immunhiányos állapot) betegség okozója. A vírus bizonyos, az immun­rendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejt típusokat (segítő, „helper” T-limfociták) támad meg, és azok pusztulását okozza. Ahogy a fenti sejtek száma csökken, romlik a szervezet azon képessége, hogy a fertőzéseket leküzdje. Ez a folyamat végső soron halálhoz vezet. Bár a betegség gyógyítása egyelőre nem lehetséges, a korai felismerés lehetővé teszi a kezelést antivirális gyógyszerekkel, amelyek segítségével az élet meghosszabbítható.

Szexuális úton terjedő betegség gyanúja estén jelentkezhet bármely Bőr és Nemibeteg-gondozó szakrendelésen, ahol szűrővizsgálaton eshet át, és szükség esetén megfelelő kezelésben részesülhet.

Amennyiben a fenti betegségek valamelyikében szenved, erről feltétlenül tájékoztatnia kell szexuális partnerét (vagy partnereit) annak érdekében, hogy szintén kezelésben részesülhessen(ek).

 

 

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/512/gonorrhoea-(tripper-kanko) címen.

 

National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Statistics on STDs
American Social Health Association
Planned Parenthood