Más néven
Spondylitis ankylopoetica
SPA
Spondylarthritis ankylopoetica
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 31.07.2020.
Milyen betegség a Bechterew-kór?

Az ízületi gyulladásnak egy olyan fajtája, amely a gerincet érinti. A görög kifejezés jelentése „hajlottsághoz vezető csigolyagyulladás”. A betegség lényege a csigolyák közötti, valamint a gerinc és a medence közötti ízületek fájdalmas, krónikus gyulladása. Súlyos esetben a csigolyák összeforrhatnak, ami további mozgáskorlátozottsághoz és a hát meghajlásához vezet. Esetenként más ízületeket, ritkán belső szerveket, például a szívet, tüdőt is megtámadhatja a betegség.

A Bechterew-kór gyakrabban jelentkezik férfiakban, mint nőkben, és általában késő kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban fedezik fel. Kialakulásában bizonyosan szerepet játszik a genetikai hajlam, mégpedig a HLA-B27 nevű antigén révén. Bár azok közül, akiknek van HLA-B27 antigénje, sokakban egyáltalán nem jelentkezik a betegség, ez a genetikai variáns jelentős kockázati tényezőt képvisel. Míg az általános népesség mintegy 7%-a, a Bechterew-kóros emberek 90-95%-a pozitív HLA-B27-re. A HLA-B27-pozitív egyének csak 5-6%-ánál jelentkezik a Bechterew-kór. A szakemberek ma is kutatják, milyen egyéb kockázati és kiváltó tényezők játszhatnak szerepet a kór kialakulásában.

A kórra jellemző gyulladásos folyamat okára vonatkozólag több elképzelés létezik. Az egyik lehetőség, hogy a szervezetbe jutó idegen DNS, például vírusé, beindítja az immunrendszert, de az „túlreagál”, és elkezdi a saját sejtjeit támadni, amely krónikus gyulladáshoz vezet. Ma még nem tudjuk a Bechterew-kórban zajló gyulladás pontos okát. A csontok, különösen a gerinc körüli ízületi szalagok krónikus gyulladásának egyik következménye a csontképződés beindulása, amely miatt a csigolyák egymással összecsontosodhatnak. A csigolyák összeforradása miatt a gerinc mozgása véglegesen korlátozottá válhat, és a bordakosár is megmerevedhet. Amikor a bordakosár hajlékonysága csökken, a mellkas nem képes légzéskor normálisan megemelkedni, ami légzési nehézséget okoz.

Accordion Title
Mit kell tudni a Bechterew-kórról?
 • Tünetek

  A spondylitis ankylopoetica tipikus első tünetei a derék és a csípő fájdalma és merevsége, amely hol javul, hol rosszabbodik, és a test más részeire is kiterjedhet. A betegek mintegy 40%-ánál kialakul a szemgyulladás egy fajtája, az ún. uveitis, amely szemfájdalommal, fényérzékenységgel, homályos látással járhat. Egyéb szövődményként szív- és tüdőproblémák is felléphetnek.

 • Vizsgálatok

  Jelenleg nincs olyan vizsgálat, amely önmagában elegendő lenne a betegség megállapítására. A diagnózis általában képalkotó vizsgálatokon és a tüneteken alapul. A fizikális vizsgálat és a kórtörténet mellett többek között az alábbi laboratóriumi tesztek végezhetők a diagnózis alátámasztására:

  • C-reaktív protein (CRP) – gyulladás kimutatására
  • süllyedés – szintén a gyulladás jelzője
  • teljes vérkép – van-e anémia (alacsony vörösvértestszám), ami a kórral járó gyulladásos folyamat szövődménye lehet, valamint magas-e a fehérvérsejtszám, ami szintén a gyulladást jelzi
  • HLA-B27 antigén kimutatása – ha valakinél a humán leukocyta antigénnek ez a változata jelen van a sejtjeinek felszínén, az hajlamot jelent erre a betegségre. A pozitív eredmény nem egyenlő a spondylitis ankylopoetica diagnózisával, de a többi vizsgálati eredménnyel és a klinikai tünetekkel együtt alátámaszthatja a diagnózist, negatív esetben pedig inkább ellene szól.
  • röntgen és egyéb képalkotó vizsgálatok – a gerinc és a csípő elváltozásait mutatják, bár évekbe telhet, mire a jellegzetes degeneratív változások láthatóvá válnak

  A korán felállított diagnózis lehetővé teszi olyan beavatkozások elvégzését, amelyek megelőzik vagy késleltetik a szövődmények kialakulását.

 • Kezelés

  A Bechterew-kór nem gyógyítható, de az ízületi merevség némileg enyhíthető tornával és fizioterápiával, a fájdalom és a gyulladás pedig gyógyszeresen csökkenthető. A fájdalomcsillapításra jellemzően az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket alkalmazzák, például ibuprofént, naproxént, indometacint. A fájdalom és duzzanat csökkentésére ún. betegséglefolyást módosító reumaellenes szereket (DMARD), például metotrexátot vagy szulfaszalazint, illetve kortikoszteroidokat, például prednizont lehet használni. Vannak újabb szerek is, amelyek az immunrendszerre hatnak (immunterápia).

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

MedlinePlus. 2016. Ankylosing Spondylitis. Available online at https://medlineplus.gov/ankylosingspondylitis.html. Accessed 6/10/2017.

UpToDate. 2017. Patient education: disease-modifying antirheumatic drugs (DMARDs – Beyond the Basics). Available online at https://www.uptodate.com/contents/disease-modifying-antirheumatic-drugs-dmards-beyond-the-basics?view=print. Accessed 6/10/2017.

Spondylitis Association of America. 2017. Diagnosis of Ankylosing Spondylitis. Available online at http://www.spondylitis.org/Ankylosing-Spondylitis/Diagnosis. Accessed 6/10/2017.

Stanford Health Care. 2017. Ankylosing Spondylitis Diagnosis. Available online at https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/bones-joints-and-muscles/ankylosing-spondylitis/diagnosis.html. Accessed 6/10/2017.

Korábbi áttekintések során használt források

MayoClinic.com. Ankylosing spondylitis. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/ankylosing-spondylitis/DS00483. Accessed June 2013.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Ankylosing Spondylitis. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000420.htm. Accessed June 2013.

Genetics Home Reference. Ankylosing spondylitis. Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/condition/ankylosing-spondylitis. Accessed June 2013.

Spondylitis Association of America. About Ankylosing Spondylitis. Available online at http://www.spondylitis.org/about/as.aspx. Accessed June 2013.

Momeni, M. et al. Cardiopulmonary Manifestations of Ankylosing Spondylitis. International Journal of Rheumatology, Volume 2011 (2011). Available online at http://www.hindawi.com/journals/ijr/2011/728471/. Accessed July 2013.

MedlinePlus. Ankylosing Sponylitis. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ankylosingspondylitis.html. Accessed September 2010.

MayoClinic.com. Ankylosing spondylitis. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/ankylosing-spondylitis/DS00483/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed September 17, 2010.

Wilfred CG Peh. Ankylosing Spondylitis. eMedicine: Radiology. Last updated March 25, 2009. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/386639-overview. Accessed Sept 2010.

AllAboutBackandNeckPain.com. Ankylosing Spondylitis. Available online at http://www.allaboutbackandneckpain.com/understand/ankylosing-spondylitis.asp. Accessed Sept 2010.