A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 01.12.2017.

Az újfajta szűrés hatása a petefészekrák halálozásra

 

A nőknél előforduló daganatos megbetegedések sorában az 5. helyen áll a petefészekrák. A petefészekrák korai tünetei gyakran hiányoznak vagy nem jellegzetesek, emiatt a daganat sokszor későn kerül felismerésre. A petefészekrák döntően az 50 év feletti nők betegsége és az életkor előrehaladtával nő az előfordulás gyakorisága.

A petefészekrákok rossz prognózisa miatt az Egyesült Királyságban 30 évvel ezelőtt elindítottak egy kutatást (UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening), aminek első eredményeiről „A petefészekrák korai felismerése CA 125 sorozatméréssel” című 2015. augusztus 27-ei cikkünkben már beszámoltunk. A CA 125 sorozatmérés használatával a nem daganatos páciensek 99,8%-ánál bizonyítani lehetett, hogy nem kell tartani petefészekráktól, ugyanakkor 86,4%-ban korrekt módon igazolni tudták a petefészekrák jelenlétét.1

A rossz prognózis azt jelenti, hogy a betegeknek mindössze a 40%-a él öt év múlva a daganat felfedezését és kezelését követően. Ezért a program a korai felfedezés minél hatékonyabb módszerének kidolgozása és tesztelése mellett azt is vizsgálta, hogy a korai felfedezésnek milyen hatása van a túlélési esélyekre.

 

A kutatásban CA 125 sorozatmérésekben résztvevő csoport mellett volt két másik csoport is: az egyikben csak ultrahanggal szűrték a pácienseket, a másikban semmilyen szűrővizsgálatot nem végeztek. Ez utóbbi volt a kontroll csoport. A legfontosabb kérdésként azt fogalmazták meg, hogy melyik csoportban haltak meg a legkevesebben vagyis melyik módszerrel lehet a legtöbb életet megmenteni.

 

A 2001-től 2014-ig tartó 14 éves utánkövetésben több, mint 200.000 nő vett részt. Több, mint 100.000 páciensnél nem történt szűrés; több, mint 50.000 nőnél úgynevezett multimodális szűrést végeztek, ekkor történtek a CA 125 sorozatmérések és több, mint 50.000 betegnél a szűrés során csak ultrahangos ellenőrzést készítettek. Az eredményeket ahhoz a csoporthoz hasonlították, ahol nem történt szűrés. A multimodális csoportban (CA 125 sorozatmérések) 15%-kal kevesebben haltak meg, mint a kontroll csoportban, ahol semmilyen szűrés nem volt. A csak ultrahangos szűrésen részt vevő betegeknél is 11%-kal kevesebb volt a halálozás, mint a kontroll csoportban. De a statisztikai elemzések azt mutatták, hogy ez előfordulhatott a véletlen következtében is, nem bizonyítja azt, hogy a szűrések előnyt jelentenek a petefészekrákos betegeknél.

 

Ezért a kutatók készítettek egy második elemzést, ahol kizárták azokat a nőket az összehasonlításból, akiknek a beválasztáskor már bizonyíthatóan petefészekrákjuk volt, hiszen arra voltak kíváncsiak, hogy a szűrés és korai felismerés előnyt jelent-e a nők számára. Ebben az elemzésben azt találták, hogy 20%-kal kevesebb volt a halálozás aránya a multimodális csoportban (CA 125 sorozatmérések) a kontroll csoporthoz (nincs szűrés) képest, ami már statisztikailag is szignifikáns (jelentős) különbséget mutat, vagyis ez a különbség már nem a véletlen műve. Ha az utánkövetési időt kettébontották és külön megvizsgálták az első, majd a második 7 évet, azt találták, hogy az első 7 évben 8%-kal kevesebben haltak meg a multimodális csoportban, a második 7 évben pedig 28%-kal kisebb volt a halálozási arány a kontroll csoporthoz képest.

 

Prof. Usha Menon, a tanulmány vezetője szerint az utánkövetést tovább kell folytatni annak érdekében, hogy megállapíthassák várható-e további javulás a halálozási arányokban. Terveik szerint újabb 3 éven át követik a pácienseket, hogy kideríthessék jár-e előnnyel a szűrés és mi lesz a költséghatékonyság elemzés eredménye.

 

Irodalom

  1. Menon U et al: Risk algorithm using serial biomaker measurements doubles the number of screen-detected cancers compared with a single-threshold rule in the United Kingdom Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening. J Clin Oncol 33: 2062-2071, 2015
  2. Jacobs IJ, Menon U et al: Ovarian cancer screening and mortality in the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS): a randomised controlled trial. Lancet published online December 17, 2015