A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi ez a betegség?
 

Az anthrax fertőző betegség, amelyet a Bacillus anthracis nevű baktérium okoz. A fertőzésnek három formáját különböztetjük meg a kórokozó behatolási kapuja és a szervi érintettség alapján: ennek megfelelően, a lépfene jelentkezhet bőranthrax (bőrsérüléseken át), tüdőanthrax (belégzés útján) és bélanthrax (szájon át) formában.

A természetes úton szerzett lépfene nagyon ritka betegség: az USA-ban 1955 és 1999 között 236 megbetegedést diagnosztizáltak, melyből 224 bőranthrax volt.. Az anthrax fertőzés világszerte akkor kapott különös figyelmet, amikor 2001-ben az USA-ban több ember került érintkezésbe anthrax spórákkal postai küldemények útján. Azóta, a hatóságok világszerte (így, Magyarországon is) intézkedéseket vezettek be a gyanús postai küldemények ellenőrzésére, a „bioterrorizmus ágensként” terjesztett esetleges fertőzés megakadályozására.

Az anthrax emberről emberre nem terjed, a fertőzés forrását rendszerint fertőzött állatok képezik. A bőranthrax kialakulhat foglalkozási betegségként, például fertőzött állatok bőrének vagy gyapjának feldolgozását követően. 2006-ban azUSA-ban leírtak olyan esetet, amikor egy férfi afrikai dob készítése során fertőződött az importált, anthrax spórákkal kontamináltkecskebőrrel történt érintkezés útján. 2009-ben Skóciában kontaminált heroin befecskendezése okozott a bőranthrax típusos képétől eltérő megjelenésű, az esetek egy részében halállal végződő fertőzéseket.


A 2001-es esetek hátterében feltételezhetően szándékosság állt, és aggodalmat keltettek az anthrax biológiai hadviselés eszközeként történő alkalmazása miatt. Több országban kísérleteket végeztek, ezek az anthrax biológiai fegyverként történő alkalmazhatóságát vizsgálták. Az anthrax potenciálisan hatékony biológiai fegyver, mivel halálos kimenetelű fertőzést okoz, és spórái elég ellenállóak ahhoz, hogy életképesek maradjanak különböző úton történő terjesztés során. A felsorolt tulajdonságok miatt azzal is számolni kell, hogy alkalmas fegyver lehet terroristák számára.

 

Tünetek


A fertőzés három megjelenési formájának tünetei és várható kimenetele eltérő:

  • A bőrantrax a betegség leggyakoribb formája, amely rendszerint úgy terjed, hogy a baktériumok a bőrbe jutnak sérülés vagy horzsoláson keresztűl. A fertőzés létrejöhet kontaminált hússal, gyapjúval, nyers vagy kikészített bőrökkel történő érintkezés útján is. Az lappangási idő 1-12 nap. A betegség rovarcsípéshez hasonló csomó keletkezésével kezdődik, amely napokon belül közepén fekete elszíneződésű, fájdalmatlan fekéllyé alakul. A közeli nyirokcsomók megnagyobbodhatnak. A kezeletlen esetek mintegy 20%-a halállal végződik, de az antibiotikummal kezelt betegeknél a letális kimenetritka.

  • A tüdőanthrax a betegség legsúlyosabb megjelenési formája, amelyet belégzéssel a tüdőbe jutó spórák okoznak. Az lappangási idő általában 1-7 nap közötti, de elérheti akár a 60 napot is. A kezdeti tünetek vírusos légúti fertőzésekre emlékeztetnek, így torokfájás, mérsékelt láz, izomfájdalom és rossz közérzet jelentkezhet. Ez a korai szakasz néhány órától több napig tarthat. Ezt követi a második szakasz, amely kezdődhet hirtelen, és amelyben légszomj, sokk, agyhártya­gyulladás és légzési elégtelenség léphet fel. A halálozási arány a tünetek kialakulását követően magas, a megfelelő orvosi ellátás, így az antibiotikumok alkalmazásaellenére körülbelül 75%-os.

  • A bélanthrax megbetegedést kontaminált, nyers vagy nem kellően hőkezelt húskészítmény fogyasztása okozza, lappangási ideje 1-7 nap. A tünetek között megtalálhatók:a súlyos hasi panaszok és láz. Az elsődleges tünetek koncentrálódhatnak a garat környékére (elváltozások a nyelvgyöknél, torokfájás, láz, és megnagyobbodott nyirokcsomók) vagy az alsó bélszakaszokra (felléphet hányinger, étvágytalanság, hányás, láz, majd hasi görcsök, vérhányás és véres hasmenés). A halálozási arány 25-60-ra becsülhető.

     

Vizsgálatok
 

Az anthrax tesztek két csoportra oszthatók: az első csoportba tartozó eljárások az expozíciót és a betegségetokozó baktérium jelenlétét mutatják ki a környezetben, a másik csoportba sorolható tesztek a fertőzöttséget igazolják. Az orrból vett mintákban kimutatható lehet a spórák jelenléte, s így az expozíció, de a pozitív eredmény nem jelent feltétlenül fertőzöttséget. A spórákkal érintkezésbe került személy csak abban az esetben betegszik meg, ha a spórák újból vegetatív formává alakulnak (az ún. „germinációnak” nevezett folyamat során), ami akár 60 napot is igénybe vehet. Ezért, az orrból vattapálcával vett minták vizsgálatát anthrax expozíció vagy a betegség igazolására nem ajánlják.

Az anthrax fertőzést a baktérium tenyésztésével diagnosztizálják, a betegség gyanított megjelenési formájának megfelelő mintából (például vérből, bőrelváltozásból, légúti váladékokból), vagy a vérben megjelenő ellenanyagokat határozzák meg. Tüdőanthrax esetén, mellkasi röntgen­felvétel, agyhártyagyulladás tünetei esetén agerincvelői folyadék vizsgálata nyújthat további segítséget a diagnózis megállapításához.

A minta tenyésztése (legyen az környezeti minta vagy testfolyadék, például vér) több órától néhány napig tarthat. A mintát a baktériumok szaporodását elősegítő mesterséges tápközegben inkubálják. Ezután, hagyományos biokémiai vizsgálatokat végeznek a baktérium azonosítására, és érzékenységi eljárásokat végeznek a leghatásosabb antibiotikum-terápia meghatározására.

Olyan gyorstesztet is kifejlesztettek, amely alkalmazható mind környezeti minták, mind testfolyadékok vizsgálatára. Ez a vizsgálat tenyésztés nélkül, közvetlenül alkalmas az anthrax DNS kimutatására. 2001-benaz FDA ezt a módszert
szűrőtesztként engedélyezte humán minták vizsgálatára.

 

Kezelés

Az USA-ban létezik védőoltás anthrax ellen, de annak alkalmazása csak a fertőzés magas kockázatának kitett populációban, a hadseregnél és B. anthracisszal dolgozó laboratóriumi személyzetnél ajánlott. Magyarországon a vakcina nincs forgalomban, az a lakosság számára nem hozzáférhető.

Amennyiben az orvosi ellátás idejében, a súlyos tünetek kialakulását megelőzően megkezdődik, az anthrax antibiotikumokkal gyógyítható. Az FDA ajánlja a ciprofloxacint , a doxycyclint és az amoxicillint a betegség kezelésére, míg a doxycyclin és ciprofloxacin az expozíció (vagy annak gyanúja) esetén megelőzésre ajánlott szerek. A spórák hosszú életképességét figyelembe véve, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) megelőzésre 60 napig tartó kezelést javasol.

 

 Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/6805/lepfene-antrax címen.

 

S1
Roche Diagnostics: LightCycler: Kits for microbiology research. On the internet.

S2
Telephone interview. Lee Asse, Mayo Clinic public affairs, 3/8/02.

S3
Telephone interview. Sharon Sheridan, Roche Diagnostics, 4/19/02.

S4
Centers for Disease Control and Prevention. FAQ's about Anthrax and more. Available FTP: http://www.bt.cdc.gov/Agent/Anthrax/AnthraxGen.asp

S5
CDC. Anthrax. Available FTP: http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/anthrax_g.htm

S6
CDC. “Notice to Readers: Considerations for Distinguishing Influenza-Like Illness from Inhalational Anthrax.” Available FTP: http://www.cdc.gov%2fmmwr%2fpreview%2fmmwrhtml%2fmm5044a5.htm/

S7
Mayo Clinic: “What is Anthrax?” Available online

S8
Mayo Clinic: “Biological Warfare: Questions and answers.” Available online

S9
Medline Plus Health Information, Medical Encyclopedia. “Anthrax.” Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001325.htm

S10
Journal of the American Medical Association. “Anthrax as a biological weapon.” Available FTP: http://jama.ama-assn.org/issues/v281n18/ffull/jst80027.html

S11
CDC. Inhalation anthrax associated with dried animal hides --- Pennsylvania and New York City, 2006. MMWR 55(10) 280-282. Available online

S12
USPS Emergency Preparedness Plan. Protecting Postal Employees and Postal Customers from Exposure to Biohazardous Material and for Ensuring Mail Security Against Bioterror Attacks. March 6, 2002. (Available online—accessed Dec. 2006) PDF file - http://www.usps.com/news/2002/epp/emerprepplan.pdf

Idegennyelvű adatbázisok

Centers for Disease Control and Prevention: FAQ's about Anthrax
Additional anthrax information from the CDC

Mayo Clinic: "What is Anthrax?"

Mayo Clinic: "Biological Warfare: Questions and Answers"

Medline Plus Health Information, Medical Encyclopedia: "Anthrax"

Journal of the American Medical Association: "Anthrax as a biological weapon"